W związku z przetargiem pisemnym ograniczonym na sprzedaż nieruchomości położonej w Jarocinie Obręb Bogusław – Kopernika na sprzedaż około 42 hektarów gruntów gminnej ziemi informuję, tak jak to wcześniej zrobiłem podczas sesji Rady Miejskiej w Jarocinie, że podjąłem decyzję o unieważnieniu ww. przetargu. Nieprawdziwe i mogące szkodzić gminie są przekazane do publicznej wiadomości informacje, że wartość tych gruntów opiewa na kwotę ponad 3,3 mld zł.

Nieprawdą jest, że Centralne Biuro Antykorupcyjne zmusiło mnie do unieważnienia przetargu. Prawdą jest, że w toku czynności analityczno-informacyjnych CBA oraz radców prawnych jarocińskiego urzędu miejskiego, którzy analizowali przetarg, wykazano, że postępowanie może budzić wątpliwości pod względem prawnym. W związku z tym, aby uniknąć jakichkolwiek podejrzeń co do poprawności przeprowadzenia przetargu, podjąłem decyzję o unieważnieniu postępowania i jego ponownym ogłoszeniu. Natomiast sugestia - co do ograniczenia oferentów, mogących wziąć udział w postępowaniu, czyli do rolników z gminy Jarocin – pod adresem moim czy urzędu - są nieprawdziwe, ponieważ regulacje te zostały wprowadzone przez obecny rząd, celem ochrony gruntów rolnych, i nie podlegają decyzjom władz lokalnych.

Działanie CBA pozwoliło nam uniknąć jakichkolwiek podejrzeń co do poprawności i przejrzystości przeprowadzenia przetargu. Za współdziałanie delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego w Poznaniu w tej sprawie jestem bardzo wdzięczny, co znalazło odzwierciedlenie w oficjalnym podziękowaniu, które wystosowałem do władz CBA.

Burmistrz Jarocina

/-/ Adam Pawlicki